Лукът е един от най-използваните зеленчуци в кухнята. Той е добавка

...
Лукът е един от най-използваните зеленчуци в кухнята. Той е добавка
Коментари Харесай

Как да не плачем, докато режем лук

Лукът е един от най-използваните зеленчуци в кухнята. Той е добавка към много ястия, на които придава специфичен усет. Но даже да обичаме да го ядем - без значение дали в салата или приготвен, сигурно не обичаме да го режем.
 Сок от лук или може ли да ни помогне в сезона на настинките и грипа
Помага ли националната медицина в сезона на грипа

И по какъв начин лукът се бори с вирусите

Е, към този момент може да се изхитрим с някой асистент като чопър, само че в случай че се придържаме към нормалния способ на обработка, ще би трябвало да използван някой и различен трик, с цел да си спестим сълзите. Те са разследване от защитния механизъм, който лукът употребява, с цел да не бъде изяден - макар че при хората очевидно не е задоволително ефикасен.

Зеленчукът има характерна клетъчна конструкция и когато тя се повреди, се основава реакция сред ензими и аминокиселини, които образуват серни съединения, както и различен ензим, който изпраща пари във въздуха - и те са главната причина да ни люти на очите. Това лютене в действителност е от сярната киселина, която дразни роговицата и кара окото да създава сълзи, с цел да се почисти от дразнителя по-бързо. Ето няколко метода да предотвратим всичко това.
 Снимка 657873

Вентилатор

Ако го включим наоколо до мястото, на което режем лука, отделените съединения няма да доближат до очите ни и да ни карат да си поплачем с ножа в ръка.

Очила

Много разумно, елементарно и наистина ефективно. Става с всевъзможни типове - диоптрични, слънчеви, а даже и за плуване. по този начин сътворяваме механична бариера пред очите и ги предпазваме.
 Снимка 657875

Охлаждане

Друга тактичност е да охладим главите лук, преди да пристъпим към рязането. За задачата ги оставяме в ледник или в купа с ледена вода за към 20 минути. Замразяването на лука обаче трансформира неговата конструкция, по тази причина е уместно, единствено когато ще го готвим в чорба или яхния да вземем за пример. Не е добре и непрекъснато да го съхраняваме на студено, тъй като по този начин губи вкусовите си качества, напомня CNN.

Затопляне

Да сложим лука в микровълновата за 30 секунди работи по същия метод както да го охладим шоково. Но тук още веднъж не би трябвало да чакаме да остане хрупкав по-късно. Е, най-малко няма да ни разплаче.
 Лук, фруктани, СРЧ и по какъв начин да избегнем дискомфорта от зеленчука в стомаха
Един непряк резултат от лука

И един кулинарен трик в приготвянето му

Киселина

Този способ е по-ефективен от предходните два, тъй като ни икономисва сълзите, само че резервира вкусовите качества на лука. Ако прибавим някакъв тип киселина към лавата лук, това ще понижи чувството за парене и отделянето на серни изпарения. Нуждаем се единствено от няколко капки оцет или лимонен сок.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР